The Only Exception


Har för mig att jag redan har lagt upp den här någon gång, men oavsett så var jag tvungen att göra det igen. FÖR JAG FÅR FUCKING RYSNINGAR!
Musik | | Kommentera |

Koreanska lektion 1; Vokaler

I det koreanska alfabetet så finns det 8 vokaler, 19 konsonanter och 13 s.k diftonger vilket framkommer lite senare. Precis som i det romerska alfabetet så finns det en symbol och representerar ett ljud och en annan symbol som representerar ett annat ljud osv.

 

Hangul, som det koreanska skriftspråket kallas, är ganska simpelt uppbyggt och det är lätt att förstå så fort man har lärt sig grunderna. Det knepiga är istället uttalet på både vokaler och konsonanter, och kommer inte alltid lika naturligt. Det går lätt att träna upp med hjälp av ljudfiler där man kan härma uttalet tills det sitter perfekt. (Eller göra som jag och studera det på universitetet), men så här ska det låta på ett ungefär;

Det är somsagt lättare att höra någon som kan prata koreanska säga orden, då alla har olika sätt att säga engelska ord på också, men så länge man har ett hum på vilket skillnad det är på uttalen så bör man klara sig någorlunda bra.

 

Om man i samband med uttalsträning vill lära sig hur man ska skriva korrekt så är det på så sätt att det är vänster till höger, uppåt och neråt ( →  ↓ ). Ska man tillexempel skriva (a) så börjar man med det lodrätta strecket, drar neråt och sedan kompleterar man med det vågrätta, vänster till höger. Däremot om man ska skriva

tecknet (ŏ) så börjar man med den vågrätta, vänster till höger och sedan drar man det lodrätta nedåt.

 

I svensk kultur så spelar det egentligen ingen roll hur du skriver, så länge tecknet är korrekt och inte ser alltför dåligt ut. Vad jag menar är att om du skulle åka till Korea och skriva i fel ordning skulle de direkt märka det. Det är lika bra att lära sig rätt på en gång.

 

Nästa gång går vi igenom diftonger! Prepare!

 

Vardag | | 2 kommentarer |

Koreanska

Igår hade jag mina första två lektioner i koreanska. Först allt det där med grammatiken och hur symbolerna ser ut, och efter det hur man uttalade varje symbol, hur man sa hej och jag heter "..." och vilket land man var från. Tyckte det var ganska kul även fast jag satt med höjd puls och flackande blick varje gång läraren (som för övrigt pratar engelska) tyckte att man skulle prata högt i klassen och gick runt till alla.

Men i alla fall. I ett försök att lära mig själv, och få lärdomen att sitta bättre så ska jag, samtidigt som jag försöker lära mig, också lära ut det till andra via bloggen. På så sätt vet ju även jag om jag kan det eller inte. Och jag lägger extra betoning på försöka. Jag är ganska opedagogisk och dålig på att lära ut så det kan ju helt floppa.
Vardag | | Kommentera |
Upp